De fleste starter med at spille basketball mens de stadig er børn, hvad end det er 6 år gammel eller i teenagealderen, så er det som børn de fleste basketballspillere gør deres første bekendtskab med sporten. Er dit barn blevet helt grebet af basketball, så skal du ud og købe en basketball bold, og her er guiden til at vælge den rigtig bold til din datter eller søn.

Hvilken basketball skal jeg vælge til børn?

Der er 4 ting der gør sig gældende når du skal vælge en basketball bold til dit barn. De 4 ting du skal være opmærksom på er:

  • Anvendelse
  • Størrelse
  • Underlag
  • Materiale

Det første punkt kan vi lige hurtigt tage, for det handler om hvor meget dit barn har tænkt sig at spille basketball. Er din søn/datter begyndt at gå til basketball måske en eller flere gange ugentligt, kan det godt betale sig at investere i et af de gode mærker. Er dit barn derimod mere interesseret i at spille lidt for sjov en gang i mellem eller drible rundt ude i indkørslen, så kan det måske være en god idé at investere i en billigste basketball bold.

Basketbolde i børnestørrelser

Der findes fire hyppige basketballstørrelser, som faktisk alle bruges til børn. Hvilken størrelse basketball bold dit barn skal bruge afhænger dig 

Indendørs eller udendørs basketball

Mærker

Spalding

 

Basketball bolden er den vigtigste ingrediens. Uden en bold vil der ikke være mulighed for, at dit barn kan spille basketball i skolegården eller sportshallen. Men med over 4.000 søgeresultater på eksempelvis Amazon.com er det som forældre noget af en jungle at finde rundt i. Skal du vælge en læder basketball bold? Hvilken størrelse skal bolden have? Udendørs eller indendørs basketball bold? Altombasketball.dk har derfor lavet en guide om valg af basketball bolde til børn. Med guiden i hånden er du som forældre godt forberedt til at træffe det rigtige valg i butikken eller i webshoppen.

Hvad er en basketball bold lavet af?

Karakteristisk for basketball bolden er, at den indeholder en gummiblære, som kan pustes op. Selve gummiblæren er pakket ind i fibre og nylon, som giver bolden slidstyrke og holdbarhed. Det yderste nubrede lag kan være lavet af forskellige materialer. Bolden kan enten være produceret af læder, kunstlæder, kompositlæder eller gummi.

Er det så ligegyldigt, om du vælger en læder basketbold eller gummi basketbold? Nej, det er det ikke, da materialet, som basketball bolden er produceret af, har indflydelse på både holdbarhed, spillestil og hvilket formål bolden er lavet. Derfor skal du have med i overvejelserne, om bolden skal bruges udendørs til street basketball eller indendørs i sportshallen.

Udendørs eller indendørs basketball bold?

På distancen ser alle basketball bolde ens ud, men det er rent faktisk ikke tilfældet. Du kan nemlig få basket bolde, som kan bruges indendørs eller udendørs til f.eks. street basketball. Derfor skal du altid vælge basketball bold efter formål. Du kan sammenligne det med, når du skal vælge dæktype til bilen. Her står valget mellem sommerdæk, vinterdæk eller helårsdæk. På samme måde er basket bolde opdelt i indendørs (indoor), udendørs (outdoor) og indendørs/udendørs (indoor/outdoor). Sidstnævnte boldtype er en allround bold, som kan bruges både i sportshallen og skolegården.

Indendørs basketbold

En indendørs basketbold er lavet af enten læder eller kunstlæder. Den nubrede overflade på bolden består af ca. 35.000 bittesmå knopper. Dette giver bolden det bedste greb. Den indendørs bold skal lige spilles til, så brug bolden flittigt i sportshallen. Boldens opspring er naturligt og hopper ikke i alle mulige retninger, så det gør det nemmere at drible. Under træning eller i kamp vil du opleve, at det er nemmere at forudsige opspringet ved rebounds. En indendørs basketbold holder længere, hvis dit barn ikke spiller med den på asfalt, da snavs, småsten og mudder forringer boldens levetid. Brug derfor ikke en indendørs bold udenfor. Materialevalget gør bolden dyrere end de to andre boldtyper.

Udendørs basketbold

Billige udendørs basketbolde er lavet af gummi, imens de lidt dyrere bolde er produceret i kunstlæder/komposit læder. Bolden har en nubret overflade men knap så mange bittesmå knopper, så bolden har en mere ru overflade end den indendørs basketball bold. Bolden vil føles hårdere og er mere slidstærk. Den udendørs basketball bold har klart det mest uforudsigelige opspring. Det kan sammenlignes lidt med en hoppebold. Nogen gange hopper den for lavt og andre gange for højt, hvilket gør det vanskeligt at drible med basketbolden i højt tempo. Du kan finde både dårlige og gode basketbolde som f.eks. Spalding NBA Replica.

Indendørs/udendørs basketbold

Komposit læder eller kunstlæder er det foretrukne materiale til indendørs/udendørs basketball bolde. På trods af at bolden er lavet af komposit læder, så har bolden stort set de samme egenskaber som en ægte læder basketball bold. En ulempe er, at bolden føles en smule tungere og komposit læder er ikke lige så slidstærkt som en gummi basketbold. Bolden kan bruges både indendørs i sportshallen og udendørs til streetbasket, så vil du have en bold til begge formål, så skal du vælge en indendørs/udendørs basketbold.

Basketball boldstørrelse

Basketball bolde fås i forskellige størrelser og det rigtige valg afhænger af alder og køn. Ud fra alder og køn kan du finde den rigtige boldstørrelse i nedenstående skema over boldstørrelse, alder, vægt og omkreds. Eksempelvis har en basketball bold størrelse 5 samme størrelse som en senior fodbold.

BASKETBALL BOLDSTØRRELSE ALDER VÆGT OMKREDS
Basketball størrelse 3 Til ca. 6 år 200-220 gram 560-580 mm
Basketball størrelse 5 Piger (6-12 år) / Drenge (6-11 år) 470-510 gram 692-704 mm
Basketball størrelse 6 Damespillere (13+ år) / Drenge (11-13 år) 510-567 gram 724-737 mm
Basketball størrelse 7 Herrespillere / Drenge (13+ år) 567 – 650 gram 749-760 mm

Boldstørrelsen er vigtig, når du vælger basketball bold dit barn. En for stor bold kan være til fare for barnet og hæmme dit barn spiludvikling. En for stor bold gør det nemlig vanskeligere at drible og skyde på basketball kurven. Du skal derfor kigge på, hvem du køber bolden til, er det f.eks. en 6-årig eller 14-årig? En god tommelfingerregel er, at dit barn skal kunne holde bolden med sin håndflade. Har du ikke mulighed for at tage din dreng eller pige med ned til sportsbutikken, så kan hjemmefra aftegne barnets hånd på et stykke papir og medbringe dette.

De officielle boldstørrelser for sæsonen 2014/15 fremgår desuden af Dansk Basketball Forbunds hjemmeside (DBBF), hvor du kan finde en oversigt over årgange og boldstørrelser.

Hold dig til kendte basketball brands

Der findes flere producenter af basketball bolde til børn som f.eks. Spalding, Molten og Wilson, bare for at nævne et par af de mest kendte brands. Valget af basketball bold er ligesom med basketball sko personligt, men hvis du vælger en Spalding eller Molten basketball bold, så rammer du ikke ved siden af, hvad angår kvalitet.

Spalding

Spalding er den gamle traver inden for basketball udstyr, idet virksomheden blev grundlagt helt tilbage i 1876 af Albert Spalding. Spalding må i dag betegnes som det førende brand inden for basketball bolde. Du går bestemt ikke galt i byen, hvis du vælger en Spalding basketball bold, idet du får en holdbar og pålidelig bold. Spalding har været den officielle leverandør af bolde til NBA siden 1983.

Køb Spalding basketbolde her

Molten

Den japanske boldproducent Molten startede deres produktion i 1958. De har etableret sig som et stærkt brand i basketball verdenen gennem deres engagement med FIBA, hvor de siden 1982 har leveret basketball bolde til verdensmesterskaberne og de Olympiske Lege.

Køb Molten basketbolde her

Wilson

Wilson er amerikansk og producerer bolde til en lang række sportsgrene herunder basketball. De er mest kendt, fordi de leverer den officielle bold til NCAA (National Collegiate Athletic Association). NCAA er den amerikanske college turnering. De har produceret en lang række bolde, hvor deres mest populære indendørs bold er Wilson Evolution.

Køb Wilson basketbolde her

Prisleje

En ikke uvæsentlig detalje er prisen på basket bolden. Det er derfor en god idé på forhånd, ligesom hvis du skal købe nye basketball sko, at lægge et budget. På denne måde ved du, hvilket prisleje du kan gå efter, når du skal købe en ny bold.

Ligesom med alt andet varierer prisen meget på basketball bolde, da det afhænger af kvalitet og hvilket materiale bolden er lavet af. Går du eksempelvis ned i Sportmaster, så koster den billigste basketbold i dag 130 kr., imens den dyreste koster 1.800 kr. (Spalding NBA Panel Gameball). Den billigste bold er formodentlig lavet i en dårlig kvalitet og vil nok ikke holde særlig lang tid.

Basketball bolde til børn er ikke billige, så stik en finger i jorden og vurder gerne, hvor meget du tror, at bolden vil blive brugt inden du bruger 1.800 kr. på en ny bold. Der er forskel på, om bolden vil blive brugt ugentligt til træning eller en gang i mellem i skolegården.

Prøv basketball bolden

Prøv gerne basketball bolden i butikken, det bedste er naturligvis, hvis du har dit barn med. Det kan dog være vanskeligt at prøve bolden, hvis du køber den over Internettet. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du så lader dit barn prøve bolden derhjemme. Lad din dreng eller pige drible rundt med den indendørs uden selvfølgelig at vælte møbler og smadre vaser. Mærk hvordan bolden føles mellem hænderne. Det er bare vigtigt, uanset om du har købe en indendørs eller udendørs bold, at bolden ikke testes udenfor. Testes bolden udenfor, så kan butikken nægte at tage imod bolden, hvis du vil returnere den.

Farve

En vigtig faktor er også at overveje farven på basketball bolden. En basketball bold til børn behøver ikke længere at være orange. Du kan få bolde i alle mulige farver, så har du en pige der er til street basketball, kan du f.eks. købe hende en Spalding Street NBA 4 HER Pink Basketball. Der er også mulighed for at købe bolde i dit NBA holds yndlingsfarver.

Har du et godt råd?

Der er flere faktorer, som spiller ind, når du skal købe basketball bolde til børn. Men har du et godt råd til køb af ny basketball bold, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller sende os en e-mail.