Basketball er en fysisk og hård sport, hvor dine ankler bliver udsat for vrid samtidig med de mange hop udsætter dine knæ for stød. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke slags basketsko du vælger, hvis du vil have sikkerhed og undgå sportsskader. På altombasketball.dk har vi lavet en sko guide med gode råd til, hvordan du finder dine næste basketball sko.

Find den rigtige størrelse

Du kender det sikkert, du har lyttet til den søde ekspedient i sportsbutikken, men er kommet i tvivl, om det er den rigtige størrelse på basketskoene. Fortvivl ikke da du kan forberede dig derhjemme, så du kan stille de rigtige spørgsmål i butikken eller klare det på forhånd derhjemme.

Mål din fod

Du skal altid måle din fod, når du skal købe fodtøj. På den måde undgår du, at købe en for lille eller stor basketsko. En for lille sko kan gnave, give vabler eller nedgroede negle. Omvendt kan en for stor sko føles som om, at din fod svupper i skoen. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken fod du måler. Ifølge FDB’s magasin Samvirke har ca. 75% af den danske befolkning en højre fod, som er større end den venstre. Inden du finder målebåndet frem, så tag dine yndlings basketball sokker på. Herefter måler du foden fra den længste tå til det bageste punkt på hælen.

Tre typer af basketball sko: High, Mid & Low Tops

Din egen spillestil og position på banen har i høj grad også indflydelse på valg af basketball sko, derfor er det vigtigt at kende de tre basale typer af sko inden for basketball fodtøj. Basketball sko kan inddeles i tre typer: Low, Mid & High Tops. De tre typer af sko har hver deres fordele og ulemper, som vil blive beskrevet nedenfor.

Low Tops:

Low Top basketsko minder om almindelige kondisko. Det er den letteste af de tre typer af sko, hvorfor det er en fordel at vælge, hvis du som spiller fokuserer på hurtighed og bevægelighed. Eksempelvis vil de være et glimrende valg for en guard, som skal drible og sætte modstanderen af. Vil du derimod have støtte omkring din ankel, så er Low Tops sko et dårligt valg, da du får bedre ankelstøtte med en Mid eller High Top sko. Kobe Bryant er kendt for at gøre denne sko meget populær igen med sine Nike Kobe signatur sko.

Mid Tops:

Mid Top er den mest populære sko type indenfor basketsko. Skoen er lavere og stopper cirka ved anklen. Denne type sko har altså noget mere bevægelighed end High Top basketball skoen. Det er et rigtig godt valg, hvis du spiller forward på holdet. Selvom Mid Top skoen støtter op om anklen, så giver den dig alligevel mulighed for at være bevægelig og samtidig gå ind i nærkampene på gulvet og i luften.

High Tops:

High Top basketball sko er den af de tre typer sko, som giver den bedste stabilitet og ankelstøtte. Samtidig er det også en relativ tung sko type på grund af det ekstra materiale. Det er en sko type, som i princippet kan anvendes af alle basketballspillere, men det vil dog være mest nærliggende at vælge en High Top sko, hvis du spiller center på basketballbanen. Grunden til det er, at den netop giver dig bedre støtte, når du er i nærkamp med modstanderen under basketball kurven.

Giv dig selv tid til at prøve en masse basketsko

I dag kan du købe basketsko online på nettet, men det er ikke altid det smarteste, når du skal købe de nye Nike LeBron sko. Du kender din skostørrelse og tænker, at jeg bestiller de nye sko i samme størrelse som de gamle Michael Jordan Melo M11. Det er to forskellige modeller og når du prøver dem derhjemme, så er de måske for brede eller smalle. Derfor anbefaler vi altid, at du prøver basket sko i en sportsbutik, før du køber dem. Tip: Se oversigten over danske basketball butikker. Når du har prøvet skoene, kan du sagtens tage hjem og bestille skoene online på nettet.

I butikken skal du prøve så mange forskellige modeller. Gå en tur rundt i butikken med f.eks. Nike Lebron 12 på, hop op og ned et par gange og lav et par hurtige bevægelser og ryk til siden. På den måde får du en fornemmelse af stødabsorberingen og bevægeligheden i skoen. Husk at hvis skoen føles ubehagelig i butikken, så vil den også gøre det under træning eller kamp. Her er et par tips, som du skal huske på, når du prøver sko:

Medbring basketball sokker

Når du skal prøve sko, så tag de basketball sokker på, som du har planlagt at bruge til basketball træning og kamp. Du kan aldrig være sikker på, hvad der ligger i kassen med prøve sokker i butikken. Det kan være et par tykke uldsokker eller tynde strømper. Hvis de ikke er magen til de sokker, du normalt bruger sammen med dine basketsko, så kan de have en negativ indflydelse på, hvilken skostørrelse, du køber.

Prøv skoene om eftermiddagen

Det bedste tidspunkt du kan prøve sko på er om eftermiddagen. Grunden til det er, at dine fødder hæver op i løbet af dagen og kan udvide sig helt op til 2 centimeter i løbet af en dag. Det er bedre at købe et par sko, som er lidt større end for små. Eftermiddagen er velvalgt til shopping, fordi dine fødders hævelse vil afspejle, hvad der sker under træning, hvor de vil hæve op på samme måde.

Plads til tæerne

Der skal være plads til tæerne i dine nye sko. Det anbefales, at der er et sted mellem 0,5-1,5 centimeter luft foran tæerne, så du undgår at skoen gnaver eller giver vabler. Måden du finder ud af det på er, at du prøver skoene på stående fod og med den ene finger trykker hårdt ude i spidsen af skoen ud for den længste tå.

Hælen

Hvad angår hælen i skoen, så er det vigtigt, at denne holdes stramt på plads. Hælen må for eksempel ikke rutsje op og ned eller til siderne. Gør hælen dette, så opnår du ikke den stabilitet, som din fod har behov for, når du løber rundt på basketballbanen.

Sko tjek med hænderne

Sko skal også tjekkes med hænderne. Du tænker sikkert, hvad er det for noget sludder. Det er da altid mine fødder, der bestemmer om det er de rigtige sko. Det er også korrekt, men du kan udføre et ekstra tjek med dine hænder. Stik derfor hånden ned i skoen og mærk efter, om der er dårlige syninger, mærker eller buler, som kan risikere at irritere dig og i værste fald give dig vabler.

Sålens bøjelighed

Når du står med skoen i hånden alligevel, så pres spidsen af skoen og hælen op ad, så du får testet, hvordan sålens bøjelighed er. En god tommelfingerregel er, at basketball skoen kun må kunne bøjes ude omkring tæerne. Bøjer skoen på midten, så er det en sko med dårlig stødabsorbering.

Undersøg markedet

Det er altid en god idé at undersøge markedet, før du køber noget. Der kan være rigtig mange penge at spare. Du behøver altså ikke at købe basketskoene i den basketball butik, som du prøver sko i. Det er i orden at sige, at jeg overvejer det lige. Skriv i stedet mærke, modelnavn og pris ned. På denne måde kan du tage hjem og undersøge, om du kan finde skoene billigere i en anden fysisk butik eller online i en basketball shop på nettet.

Køb ikke efter skoens udseende og brand

Skal du vælge et par basketball sko fra Under Armour eller et par Nike basketsko? Skal det være LeBron James, Stephen Curry eller Michael Jordan modellen? Der er mange hensyn at tage, når du skal vælge sko. Det bedste råd vi kan give dig er, at du lader fornuften sejre, når valget af sko skal træffes. Det skal forstås på den måde, at du lader fødderne tale mest muligt og ikke hensynet til, hvilket mærke eller udseende skoen har. Dine fødder skal tilbringe mange timer i dine nye sko, så det er vigtigt, at de føler sig godt til pas.

Kom godt fra start

Det er rigtig godt, at du giver dig selv og dine nye basketsko en god start. På denne måde undgår du især vabler og irritationsproblemer, så her er et par ekstra tips til en god start.

Smid ikke de gamle basketsko ud

Overvejer du at smide de gamle sko ud, før du har købt et par nye? Stop op for det er en rigtig dårlig idé. Det er meget rart i begyndelsen, at veksle mellem de gamle og nye sko, så dine fødder langsomt vænner sig til de nye basketball sko.

Prøv de nye sko derhjemme

Der er mange, som begår den fejl, at de lægger de nye sko i træningstasken, for nu skal de afprøves og vises frem til holdkammeraterne. Det er en rigtig dårlig idé, da du med garanti vil få ømme fødder og i værste fald vabler.

Start i stedet med at gå rundt i dem derhjemme indendørs. På denne måde vil dine fødder vænne sig til de nye sko. Af hensyn til fortrydelsesretten er det vigtigt, at du kun prøver dem indendørs og ikke udendørs. Butikken kan nemlig nægte at tage skoen tilbage, hvis de f.eks. kan se slitage på sålen. Når du så er klar til at prøve skoene til træning, så husk at tage de gamle basketsko med i træningstasken, så du kan skifte undervejs, hvis der er behov for dette.

Har du et godt råd?

Der er som skrevet mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge nye sko. Der er fodlængde, skotype, tidspunktet for afprøvning af sko osv. Men har du et godt råd til valg af nye basketball sko, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller sende os en e-mail.