Basketball er en sport der kombinerer styrke, hurtighed og strategi. Man spiller med en bold der i størrelse minder om en fodbold, men den er tungere og har en mindre glat overflade. I basketball bruge mand hænderne til at drible bolden op ad banen med, ligesom i håndbold. Målet er en kurv der hænger i 305 cm højde, og som man skal skyde bolden ned i for at få point.

Der er fem spillere fra hvert hold på banen samtidig og derfor i alt 10 spillere på banen.

Hvem opfandt basketball?

Basketball blev opfundet af James Naismith, en canadisk læge og pædagog, tilbage i XXXX. Han underviste i gymnastik på et universitet og ville gerne tilbyde sine studerende lidt mere afveksling i undervisningen, hvorfor han fandt på spillet basketball.

Sporten dengang var meget mere primitiv, men i hans levetid nåede han at få sporten optaget ved de Olympiske Lege og startede college turneringen NCAA op i USA, der den dag i dag er den næstmest populære basketliga i Amerika.

Hvordan startede basketball?

Den første basketballkamp blev spiller i 1891, hvor Naismith i sine noter har skrevet at man spillede ni mod ni og brugte en fodbold som bold. Målet var ikke en ring med et net som vi kender det i dag, men to gamle “Peach baskets”, man brugte til at samle ferskner i, hvor der var lavet hul i bunden.

Hvad er reglerne i basketball?

Reglerne i basketball er i dag lidt forskellige alt efter hvilken basketballliga man spiller i. Der bliver også med jævne mellemrum lavet regelændringer for at gøre sporten mere se-værdig, især i NBA arbejder man meget med dette.

Udgangspunkt er dog det samme verden over, man spiller på en bane der har de samme streger optegnet. Kurven sidder i 305 cm højde i herrebasket og 300 cm højde i damebasket. Der er altid fem spillere på banen fra hvert hold. Fra man starter angrebet har man 24 sekunder til at afslutte ellers får det andet hold bolden.

Der er i basketball det der hedder en 3-pointslinje og scorer man fra bag den får man 3 point for en scoring, en scoring indenfor den giver 2-point og straffeskud giver 1 point. Der spilles i quarters i basketball, hvilket vil sige at kampe er opdelt i 4 perioder og 2 halvlege.

Hvor lang tid vare en basketball kamp?

En basketballkamp i NBA varer i 48 minutter effektiv spilletid op delt i 4 quarters af 12 minutter, mens en college kamp i USA er opdelt i 2 halvlege af 20 minutter. I Europa spiller man også med quarters her er de bare 10 minutter lange, hvorfor en kamp effektivt varer 40 minutter.

I international basketball, når der spiller OL og VM og øvrige landsholdkampe, spiller man 4 perioder af 10 minutter og har altså en effektiv spilletid på 40 minutter. I alle ligaer har hvert hold X antal timeouts som selvfølgelig forlænger den tid en kamp varer når man sidder og ser den.

Hvor mange quarters er der i basket?

I professionel basketball er der altid 4 perioder el. quarters som det hedder på engelsk. I college-rækkerne i USA spiller man dog 2 halvlege og det kan også være anderledes i andre ligaer i verden, da en liga el. et selvstændigt basketball forbund ofte har mulighed for at sætte deres eget regelsæt. Det giver dog bedst mening at følge de internationale regler, hvilket det fleste gør.

Har det fået dig høj på at begynde til basketball? så er det bare at finde en basketball klub og komme igang. Er du derimod blevet mere i tvivl om hvilken sport du skal prøve af, så kan du her finde en motionsform eller sportsgren der passer dig.