I skrivende stund er der ikke en dansker på et NBA hold, desværre. Gennem tiden har der været flere danske basketball spillere der har været tæt på NBA drømmen og i 2022 lykkedes det endelig at for en dansker at komme på banen i en NBA kamp. Her kan du læse alt om danske basketball spillere der har været tæt på og er lykkedes med en plads i NBA.

Hvem er den første dansker i NBA?

Den første dansker i NBA er Gabriel Iffe Lundberg der efter en turbulent afslutning på hans ophold i CSKA Moskva skrev under på en kontrakt med det Amerikanske NBA hold Phoenix Suns. Det blev til hele 5 kampe for danskeren iført en NBA uniform, hvor han snittede 11 minutter, 3,3 point, 2,8 assists og 1,8 rebounds pr. kamp.

Desværre blev det ikke til en forlængelse af kontrakten ind i næste sæson og der var heller ikke et andet NBA hold der skrev under med ham. Derfor går turen for Iffe nu til Italien hvor han skal spille for et af de bedste italienske hold.

Før Iffe Lundberg var der en anden dansker der blev udtaget til at spille i NBA via den berømte NBA Draft. Han fik dog aldrig spilletid i NBA grundet skader og hans karriere sluttede desværre også for tidligt af samme årsag. Hans navn er Christian Drejer. Han blev draftet 25. juni 2004 af New Jersey Nets og spillede inden da på collage i USA.

Hvor mange danskere har spiller i NBA?

Regner vi hvor mange danske statsborgere der har spillet i NBA og repræsenteret det danske landshold, så er Gabriel Iffe Lundberg den eneste spiller der har op nået at få rigtig spilletid i en NBA kamp.

Der har dog været flere tilfælde hvor halv, kvart el. mindre danske spillere har spillet i NBA, hvilket vi med glæde har taget ejerskab af indtil vi fik en rigtig dansker i NBA. De spiller der har spillet med danske gener i bagagen i NBA inkluderer:

  • Chris ‘Birdman’ Andersen (amerikansk-dansk)
  • Lars Hansen (canadisk-dansk)

Derudover har Mike Budenholtzer der har coachet Milwaukee Bucks til et NBA mesterskab været spillende træner i Vejle basketballklub i sin tidlige karriere.