I oprindelig basketball er der 10 spillere på banen, 5 på hvert hold der spiller. Men der er andre former for professionel basketball end den originale form, og i street basket er en-mod-en spillet også populært.

En anden populær form for basketball der også har professionelle ligaer over hele verden og de fleste lande har sågar landshold i det der hedder 3×3 basket. Her spiller man på halv bane ligesom man kender det fra street basket.

Positioner i basketball

I original basketball er der 5 positioner, de positioner kan opdeles i tre kategorier. Du har guard-positionerne, forward-positionerne og center-positionen. De fem oprindelige positioner i basketball hedder:

  • Point Guard – Spilleren der styre spillet og sætter de andre spillere op til at score, men som samtidig selv kan skabe et skud hvis det er nødvendigt. En Point Guard vil i mange tilfælde være en af de bedste spillere på sit hold.
  • Shooting Guard – Spilleren der kan aflaste point guarden i perioder af kampen og har evnen til at skyde bolden samt score fra mange forskellige steder på gulvet.
  • Small Forward – De bedste basketballspillere er ofte Small Forwards. Det er store spillere med fysikken og bevægeligheden i orden. De kan både score og har evnen til at dække op. LeBron James, Kevin Durant og Larry Bird er eksempler på Small Forwards.
  • Power Forward – En Power Forward er en stor spiller der kan dække modstanderens store spillere og samtidig tilbyder mere bevægelighed end en center normalt gør.
  • Center – Spilleren der skal stå inde under kurven og være stor mand i begge ender af banen. Leverer alley-oop dunk og bakke forsvarsspilleren ned i angrebet, og blokere skud i forsvaret.

Hvor mange spillere er der på et basketballhold?

Selvom der kun er 10 spillere i alt på basketballbanen, så er der flere spillere på et helt basketballhold. I NBA er det tilladt at have 15 spillere på holdet i løbet af sæsonen og imellem sæsoner på man have op til 20 spillere.

I Euroleague og europæisk basketball er det tilladt have op til 12 spillere på holdet i løbet af sæsonen. Det er tre spillere mindre, men i NBA ser man også tit at flere spillere slet ikke får spilletid i løbet af en sæson.